Ouderschapsplan

Heldere en eerlijke afspraken

Heeft u een of meerdere kinderen en gaat u scheiden, dan heeft u een ouderschapsplan nodig. Die moet u samen met het echtscheidingsconvenant inleveren bij de rechtbank om uw echtscheiding te kunnen afronden. In dit document worden afspraken gemaakt over de uitvoering van het ouderschap en de verzorging en opvoeding van uw zoon of dochter. De mediator van de Scheidingspraktijk Ede kan u helpen om heldere en eerlijke afspraken te maken in het ouderschapsplan, waar u nu allebei achter kunt staan en waar u in de toekomst ook mee uit de voeten kunt.

Ouderschapsplan

Ouderschap bij scheiden

Inhoud van een ouderschapsplan

Uw echtscheiding wordt in principe niet in behandeling genomen bij de rechtbank als u geen ouderschapsplan heeft. Wettelijk gezien moeten een aantal punten aan bod komen, zoals:

  • Hoe u de zorg- en opvoedingstaken verdeelt
  • Hoe u het recht en de verplicht tot omgang wilt regelen
  • Wie betaalt welke kosten voor de verzorging en opvoeding
  • Hoe informeert u de andere ouder over belangrijke zaken
  • Hoe maakt u samen belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld over het financiële vermogen

Een mediator helpt u

Onze echtscheidingsmediator helpt u om uw wensen en behoeften te bespreken op een neutrale en onafhankelijke wijze. Hij houdt het belang van uw kinderen scherp in het oog. In een intake komen uw wensen aan bod en in gemiddeld twee tot vijf sessies bespreken we de inhoud van het ouderschapsplan. Wanneer u hier allebei tevreden over bent, kunt u tekenen voor akkoord. Onze echtscheidingsadvocaat zorgt er vervolgens voor dat het bij de rechtbank terechtkomt. Samen kunnen we uw ouderschapsplan goed en snel opstellen.

Emotionele gevolgen beperken

Wanneer u een ouderschapsplan nodig heeft, dan zijn er kind(eren) in het spel. Zij ervaren een scheiding als een zeer ingrijpende gebeurtenis. Ze moeten een ouder missen, gaan mogelijk verhuizen en kunnen zichzelf een schuldgevoel aanpraten. Daarom doen wij er alles aan om emotionele gevolgen te beperken. We geven u hier graag advies over.

Beter dan een advocaat

U kunt ook een echtscheidingsadvocaat inschakelen om u te helpen met het opstellen van dit document. Ons tarief is relatief lager en wij bieden u meer service. Bovendien zetten wij de belangen van het kind centraal. Wilt u onze werkwijze zelf ervaren? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. U kunt ook vrijblijvend meer informatie of advies opvragen. Mail hiervoor met onze echtscheidingsmediator Willem van Harselaar (w.vanharselaar@scheidingspraktijk.nl) of bel ons: 06 53351904. Wij helpen u met het opstellen van een ouderschapsplan.